Pozovite Janjić Stolariju Prodaja PVC stolarije - 061/254 15 17

Šta je PVC stolarija   arrow

Šta je PVC stolarija, kako je nastala i što je još važnije zašto je nastala PVC stolarija. Sve što niste znali o PVC stolariji saznaćete sada.


ŠTA JE PVC STOLARIJA

PVC stolarija je nezamenjivi tip stolarije koji je u potpunosti preuzeo primat u korišćenju na svim vrstama objekata. Najviše je možemo videti na stambenim objektima ali vrlo često pronalazi svoje mesto i na objektima poslovne namene.

Pa da pređemo na to kako je nastala PVC stolarija i zbog čega.

Kako je nastala i kada je nastala PVC stolarija?

PVC stolarija nastaje u Nemačkoj, ne slučajno već kao rezultat višegedošnjeg traganja za materijalom koji može uspešno da zameni drvo u stolariji. PVC se pokazao kao povoljan i vrlo efikasan materijal.

Kada je nastala PVC stolarija? PVC stolarija je nastala 50-tih godina prošlog veka.

Nakon Drugog svetskog rata Nemačka je bila u potpunosti razorena zemlja. Naravno, Nemci zahvaljujući svojoj besprekornoj disciplini su već krenuli u obnovu zemlje. Ubrzo nakon početka obnove, došli su do problema sa prirodnim materijalima, u ovom slučaju drvo je postao luksuz. Nisu bili u mogućnosti da poseku toliku količinu šuma u tek razorenoj zemlji kako bi zadovoljili potražnju za drvetom.

U slučaju stolarije, odlučili su da je PVC, koji je njima tada predstavljao samo prelozano-privremeno rešenje koji im čuva šume u velikoj meri, odličan izbor. Odmah na početku se uvideli mnogobrojne prednosti PVC stolarije, pa su se fokusirali na njeno usavršavanje.

Nemci ne bi bili Nemci da ako vide da je nešto dobro, unaprede ga da je odlično. Upravo se to desilo sa PVC-om koji je uzeo prostor među drugim materijalima pa je danas bez značajne konkurencije najzastupljeniji materijal za građevinsku stolariju.

Prvi PVC profili

Prvi komercijalni PVC profili su se izrađavali sa jednom ili eventualno dve komore. Tek kasnije se razvio novi sistem PVC profila sa tri komore koji je imao čelično ojačanje i time je napravio revoluciju na tržištu prozora i vrata.

Nakon vrlo uspešnog trokomornog PVC profila, put modernizacije i usavršavanja PVC profila se vinuo u nebo. Danas, PVC stolarija se izrađuje u višekomornim sistemima sa raznim sistemima otvaranja.

Od čega se pravi PVC stolarija?

PVC stolarija se pravi od polivilni hlorida, radi se o termoplastičnom materijalu koji se dobija iz prirodnjih sirovina poput soli i nafte. So sa 55% koncentracije drži primat u odnosu na sirovu naftu. Iz tog razloga PVC materijal se može lako reciklirati pri čemu ne gubi svoj svojstva.

U zavisnosti od aditiva koji se koriste, PVC profilima se može podići otpornost i dugotrajnost u čemu se najviše takmiče Nemački premium proizvođači.

Ovo je jedan od važnijih razloga zašto odabrati baš kvalitetan Nemački brend. Upravo premium brendovi sve aditive dodaju svojim PVC profilima prateći vrlo stroge propise u Nemačkoj i Evropskoj uniji koji su vrlo jasni da je zaštita prirodne sredine apsolutno na prvom mestu.

Suprotno Nemačkim profilima, ostali proizvođači PVC profila nemaju tu vrstu kontrole, pa je dodavanje krede i olova vrlo česta pojava i baš zbog toga prozori i vrata takvih proizvođača jesu prilično jeftiniji.

Ko je pronašao PVC?

Mi to odavno znamo ali da li Vi znate ko je pronašao formulu za PVC i kada?

Formulu za PVC je pronašao Waldo Lonsbury Semon, Američki hemičar. Verovali ili ne to se desilo sada već prilično davne 1926 godine. Svetu (Nemcima) je bilo potrebno 24 godine i posebne okolnosti da prepoznaju izuzetna svojstva ovog materijala i primeni ga na dogovarajući način.

ZAŠTO JE PVC STOLARIJA NAJZASTUPLJENIJA?

PVC stolarija je kod nas ali i u ostatku sveta najzastupljeniji građevinski materijal za prozore i vrata.

Na primer, na našem tržištu od 100% napravljene stolarije, preko 58 procenata je upravo PVC, zatim svi ostali zajedno imaju ostalih 42%. Radi se i realnom stanju pošto je PVC stolarija uzela primat na tržištu zbog svojih prednosti.

Koje su prednosti PVC stolarije u odnosu na ALU stolariju ili drvenu stolariju?

  • Vrhunska izolacija;
  • dostupnost;
  • brzina izrade;
  • lakoća održavanja.

Na sve navedeno dodali bi da je izdvaja i pristupačna cena u odnosu na sve druge tipove stolarije.

Iz tog razloga naš savet jeste da izaberete PVC stolariju. Ali kako da je izaberete, to smo Vam detaljno opisali na sledećm linku – Lekcija – kupovina PVC stolarije

Vaš Janjić Stolarije – PVC Stolarije Tim

PVC stolarija - Janjić Stolarija Pozovite NasPozovite nas!